Casussen

Nazomerfestival Schoonhoven

Evaluatie inzet sociale media

Nazomerfestival Schoonhoven

Tijdens het nazomerfestival van eind augustus tot eind september 2017 is er elk weekend van alles te beleven geweest. Het Oude Haven Concert, Nazomerloop, CityBeats!, Coverfestival, Bartholomeusdag – de Jaarlijkse Schoonhovense feestdag en nog veel meer evenementen. Wat is de online publiciteit geweest, welke aandacht heeft het opgeleverd en wat valt eruit te leren?

Het inzetten van sociale media is een goed idee als je veel mensen wilt bereiken. Via verschillende ‘kanalen’ kan het publiek naar je website worden gebracht, denk aan Facebook, Twitter, nieuwsbrieven en de Google zoekmachine. Maar welk kanaal levert het meeste bereik op? Welke content wordt het meeste gelezen? Er valt veel te leren uit het analyseren van deze gegevens. Op welke sociale media kan je je het beste richten volgend jaar? Of welke evenementen worden het meest gelezen (en vindt men dus mogelijk het meest interessant)? Wordt er over je evenement gepraat op sociale media?

 

Hieronder een aantal voorbeelden van hoe hier invulling aan wordt gegeven in ons dashboard.

Google Search Console

Dit onderdeel van het dashboard gaat over de data van Google Search Console. Allereerst is een ranking te zien van zoekwoorden die gebruikt zien in Google en waarbij Satis is gevonden.

Vervolgens kan de gebruiker inzoomen op een zoekwoord en krijgt zo meer inzicht in hoe in de loop van de tijd Satis gevonden is op de zoekwoord. In het voorbeeld is te zien dat Satis steeds beter gevonden wordt op het zoekwoord ‘beveiliging’, maar het levert nog niet veel kliks op richting de website.

Met deze inzichten kan de content van de website beter afgestemd worden op woorden waarop bezoekers blijkbaar zoeken. De effecten hiervan kunnen in dit dashboard weergegeven worden.

Bron websiteverkeer

Het is erg interessant om te weten waar je bezoekers vandaan komen. Hoe vinden ze je website? De tabel uit dit dashboard laat dit zien. Het grootste deel komt binnen via Google, maar er is ook een deel dat via andere websites binnenkomt.

Bezoekers die via een andere website komen (zogenaamd ‘referral’ verkeer) is interessant, omdat dit vaak waardevolle bezoekers zijn. Ze zijn niet per ongeluk op je site gekomen, maar hebben bijvoorbeeld vanuit een artikel op de andere website doorgeklikt. Blijkbaar was het interessant genoeg en de kans is groot dat de bezoeker je site ook graag leest. Is dat ook zo? Dat kan verder uitgezocht worden.

Hopelijk heb je een idee gekregen van de mogelijkheden die dit dashboard biedt. Ook interesse gekregen? Wij komen graag met je in contact.