#Durftevragen ‘en wat kost dat allemaal?’

‘Big data en analytics: het nieuwe goud’. Met kreten als deze worden we de laatste tijd om de oren geslagen. Business Intelligence zit al jaren in de lift en staat bij steeds meer bedrijven op de prioriteitenlijst. Het omzetten van data naar inzichten en concrete acties is iets wat steeds lager in de organisatie gewenst wordt – en dat wil je alleen maar stimuleren. Met Power BI heeft Microsoft een oplossing die heel betaalbaar is en waarmee laagdrempelig gestart en geëxperimenteerd kan worden. Maar wat kost dat? Lees in dit artikel hoe je gratis kan starten met Power BI en welke andere mogelijkheden Power BI heeft voor jouw organisatie.

Zonder IT-afdeling aan de slag met BI

Selfservice BI: het mag klinken als een vage definitie, de mogelijkheden zijn groot. Waar vroeger een IT-afdeling de verantwoordelijkheid droeg voor rapportages en dashboardfunctionaliteiten – en daarmee de toegankelijkheid van de inzichten in bedrijfsprocessen – geeft Power BI alle gebruikers in een organisatie meer vrijheid en verantwoordelijkheid.

Naast Power BI zijn er – natuurlijk – ook andere oplossingen die vergelijkbare functionaliteiten bieden. Andere selfservice Business Intelligence aanbieders zijn bijvoorbeeld Tableau of Qlik. Stuk voor stuk goede alternatieven voor kleine en (middel)grote organisaties. Een reden waarom veel bedrijven voor Power BI kiezen, is de betaalbaarheid en het instapgemak voor bedrijven die bekend zijn met Microsoft producten. Meer over het instapgemak kun je lezen in het artikel “Waarom overstappen van MS Excel naar Power BI” Wij gaan nu verder in op de kosten van Power BI.

Overzicht van Power BI producten

Er zijn binnen Power BI een aantal licentiemodellen:

Power BI Free Gratis, bedoeld voor kleine tot middelgrote bedrijven
Power BI Pro Betaalde licentie per gebruiker, nodig om toegang te krijgen tot geavanceerde functies en de mogelijkheid om rapporten te delen – de kosten bedragen €8,40 per gebruiker per maand
Power BI Premium Licenties per schaal, bedoeld voor grote bedrijven en ondernemingen
Embedded White label ontwikkelomgeving
Report Server Een lokale versie van de Power BI Desktop-app voor bedrijven die hun gegevens en rapporten op hun eigen servers moeten bewaren

Een snelle vergelijking: Power BI Free of Power BI Pro

Wil je alleen je eigen cijfers inzichtelijk maken, dan is Power BI Free een passende optie. Power BI free biedt je veel functionaliteiten voor eigen gebruik. Wil je dashboards en rapporten delen? Dan heb je een Power BI Pro licentie hebben.

Gratis aan de slag met Power BI Desktop (ook wel Free genoemd)

De gratis variant van Power BI is behoorlijk compleet. Sinds 1 juni 2017 maakt Power BI via de standaard connector verbinding met veelgebruikte business apps. Er komen constant connectoren bij, dus grote kans dat de door jou gebruikte app connect met Power BI.
Vervolgens modelleer je deze gegevens en maak je er een rapport van. Deze rapporten kan je vervolgens ingesloten (ook wel embedded, vergelijkbaar hoe je een youtube filmpje) op een website plaatsen. Je hebt overal toegang tot je data en kunt deze op een visueel sterke manier overbrengen. Samengevat: voor medewerkers die willen experimenteren met data en inzichten, biedt Power BI Desktop veel mogelijkheden. Het nadeel? De data is voor iedereen beschikbaar. En dat is niet altijd wenselijk. Wanneer je dashboards op een gecontroleerde manier binnen de organisatie wilt delen, is Power BI Pro een beter alternatief.

Dashboards delen binnen (en buiten) de organisatie met Power BI Pro

Power BI Pro is geschikt voor bedrijven die hun onderneming een niveau omhoog willen brengen op het gebied van analytics. Door Power BI in te zetten in een bredere datastrategie, gaat data leven. Medewerkers worden getraind om de KPI’s per afdeling inzichtelijk te maken. Zij kunnen ervoor zorgen dat iedereen over de informatie beschikt die zij nodig heeft om beter te presteren. Bijvoorbeeld door on-premise databases te ontsluiten en ze vervolgens ook te delen binnen de organisatie. Een Pro user is gemachtigd om packages te maken en te distribueren naar een app. Users met de juiste rechten kunnen die rapporten vervolgens altijd en overal bekijken. De Pro user bepaalt welke personen, door middel van rollen, welke informatie inzien.

Power BI is onderdeel van Microsoft Office 365

Maakt jouw onderneming al gebruik van een Office 365-pakket, of bestaat de wens om dat te gaan doen? Dan is het mogelijk om een Microsoft Office 365-pakket af te nemen waarin Power BI is opgenomen. Dit zogenoemde E5 pakket kost € 34 per gebruiker per maand bij een jaarabonnement. De meerwaarde van dit E5 pakket zit in de betere beveiliging en tools om mensen telefonisch beter met elkaar te laten communiceren.

De kracht van Power BI staat in elke variant. Het is de vraag welk pakket het beste aansluit op jouw bedrijf of situatie. Grover vertelt je graag meer over details en geeft een persoonlijk advies.